Πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς - Πρόγραμμα Ομοτίμων

 

DSC04440

Οι Ε1, Ε2 και ΣΤ τάξεις του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς Βαρβάρα Ευθυμιάδου, Μαίρη Πραξιγά και Αφροδίτη Ντίνου παίρνουν μέρος σ' ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει φορέα το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ Κιλκίς. Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας κι αφορά στην πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο κι η καινοτομία του είναι στην προσέγγιση, που θα γίνει με τη μέθοδο Ομοτίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν να είναι πολλαπλασιαστές και βασικοί υποστηρικτές του προγράμματος στο σχολείο τους και μέσω αυτού ν' αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί οργανώνουν μαζί με τους εκπροσώπους των μαθητών το πρόγραμμα των δράσεων, το οποίο φέρνουν στην ολομέλεια οι εκπρόσωποι μαθητές και το υλοποιούν με την διακριτική επιτήρηση των εκπαιδευτικών.

Το σχέδιο είναι καινοτόμο και μεγαλόπνοο και θα διαμορφωθεί στην πορεία του, ανάλογα με τις ιδέες και τις ανάγκες που θα προκύψουν και σίγουρα θα φέρει αλλαγές προς το καλύτερο στη στάση των παιδιών.

Μετά την επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, σε 6 3ωρες, απογευματινές συναντήσεις, έγινε το εργαστήρι εκπαίδευσης των εκπροσώπων, που οι ίδιοι οι μαθητές επέλεξαν με ψηφοφορία, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014. Η εκπαίδευση διήρκεσε ένα 7ωρο στη σχολική ημέρα, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές πήραν μέρος στις διεργασίες ενημέρωσης με βιωματικό τρόπο και συντονίστριες τις εκπροσώπους του ΝΗΡΕΑ και δημιουργούς του προγράμματος κες Έφη Γεωργακοπούλου και Μαρία Χατζηγεωργιάδου.

Τα παιδιά ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας ανταποκρινόμενα με ωριμότητα στις διεργασίες και περάσαμε όλοι πολύ καλά, παρόλο το κουραστικό του 7ωρου.

Η συνέχεια περιλαμβάνει μεταφορά των πληροφοριών στις ολομέλειες των τάξεων και βιωματικές δράσεις, με ρυθμό 1 φορά την εβδομάδα, όπως συμφωνήθηκε. Οι ίδιοι οι μαθητές των μεγάλων τάξεων θα αναλάβουν, στο τρίτο μέρος της δράσης, να ενημερώσουν τα μικρότερα παιδιά, πάλι μέσω βιωματικών παιχνιδιών.

Στόχος και σκεπτικό του προγράμματος είναι ότι η φιλία, η συνεργασία, η ομαδικότητα, ο σεβασμός και η αυτογνωσία είναι τα βασικά όπλα εναντίον των εκδηλώσεων βίας κι αν τα παιδιά από μικρά μπουν σ' αυτό το σκεπτικό κι αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, θα μπορούν να προλάβουν και θα ξέρουν πώς ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά περιστατικά βίας κι εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.

DSC04448  DSC04451

DSC04469  DSC04476

DSC04492 DSC04498

DSC04502