Η ΣΤ' ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ, 26-2-2020
2020-2-26 Η ΣΤ΄ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ Μια σημαντική ενίσχυση των γνώσεων και των επιστημονικών εμπειριών τους βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, κατά την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης των Επιστημών και της Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη.
Η επίσκεψη εξυπηρέτησε ποικίλους μαθησιακούς στόχους, καθώς έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Εθελοντές για την Αειφορία», αλλά και των μαθημάτων των Φυσικών και της Πληροφορικής. Το πρόγραμμά μας αφορούσε σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες:
Ξεκινήσαμε με τρισδιάστατη προβολή στο Πλανητάριο με θέμα «Η Γη κι εγώ». Μία ταινία που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία και παρουσιάζει με απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα και επιστημονικά δεδομένα με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης. Συνεχίσαμε με το «Ταξίδι στο Διάστημα». Ένα ταξίδι στις ουράνιες ανακαλύψεις, από τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων μέχρι τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια. Επισκεφθείτε το ηλιακό σύστημα και τον Ήλιο, ζήστε τη γέννηση και τον θάνατο αστεριών και ταξιδέψτε ακόμα μακρύτερα, πέρα από το γαλαξία, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.
Δεύτερη δραστηριότητα ήταν η διαδραστική επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας και στις συλλογές «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», «Τεχνοπάρκο», όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα και ξενάγηση στην «Έκθεση Τεχνολογίας Μεταφορών». Η βιωματική προσέγγιση στο Μουσείο Τεχνολογίας ήταν και αυτή που ικανοποίησε περισσότερο τα παιδιά. Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την στρατιωτική ιστορία, την θρησκεία και τις άλλες πτυχές του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Τελειώσαμε την επίσκεψή μας στο Κοσμοθέατρο, με την προβολή «Ταξίδι στο Διάστημα». Η ταινία παρουσιάζει τα μεγάλα επιτεύγματα των διαστημικών λεωφορείων και των τολμηρών πρωτοπόρων που συμμετείχαν σε αυτά. Περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές της Γης και εργασιών που πραγματοποιούνται στο διάστημα, όπως η επισκευή του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble και η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τα διαστημικά αυτά προγράμματα μας έμαθαν πώς να ζούμε, να εργαζόμαστε και να διεξάγουμε έρευνα στο διάστημα. Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2024, η ταινία μας δείχνει πώς προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα συναρπαστικά βήματα στο διάστημα. Το «Ταξίδι στο Διάστημα» θα εμπνεύσει τα όνειρα της νέας γενιάς για καινούργιους ορίζοντες στο διάστημα και παράλληλα θα κάνει τους μεγαλύτερους να εκτιμήσουν καλύτερα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί.
Τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Μιχάλης Μηλιόγλου, Χρήστος Δεσποινίδης και Αφροδίτη Ντίνου. |