ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 10-12-2021
Έχοντας μακρά παράδοση ενασχόλησης με το ανθρωπιστικό και κοινωνικό κομμάτι της εκπαίδευσης στο σχολείο μας, δεν μπορούσαμε να μην γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι πρώτες νύξεις έγιναν ήδη στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων για αρκετά τμήματα, αλλά για σήμερα σχεδιάστηκε μια δράση για όλα τα παιδιά του σχολείου.
Την υλοποίηση των εργαστηρίων ανέλαβαν οκτώ μαθήτριες της ΣΤ, που προετοιμάστηκαν προηγουμένως με την Διευθύντρια του Σχολείου, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν το θέμα στα μικρότερα παιδιά. Οι παρουσιάσεις έγιναν κατά τμήματα, με τα παιδιά χωρισμένα σε μικρότερες ομάδες, ώστε να είναι πιο διαδραστικές και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Το πρόγραμμα πήγε πολύ καλά, καθώς οι υπεύθυνες μαθήτριες της ΣΤ ήταν άψογες στη διαδικασία και τα μικρότερα παιδιά συμμετείχαν με αφοσίωση και ευχαρίστηση. Μια δράση Ομοτίμων (peer to peer) που είχε επιτυχία!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Η διεθνοποίηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν αποτέλεσμα των συνεπειών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της αποφασιστικότητας της διεθνούς κοινότητας να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία που προκάλεσε ο φονικός αυτός πόλεμος με τα 60 εκατομμύρια νεκρούς. Αφετηρία για την πορεία αυτή αποτέλεσε ο Χάρτης του Ατλαντικού, που υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ στις 14 Αυγούστου 1941.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΣΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι έργο της Επιτροπής Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου που συστάθηκε το 1947 από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν η Έλινορ Ρούσβελτ, χήρα του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ, την οποία είχε διορίσει ο διάδοχός του Χάρι Τρούμαν. Το τελικό κείμενο της διακήρυξης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια. Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποτελείται από το Προοίμιο και 30 άρθρα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνήλθε στο Παρίσι με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές (όλο το σοβιετικό μπλοκ κρατών, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία). Είναι σημαντικό ότι καμία από τις χώρες που αντιπροσωπεύονταν στην Γενική Συνέλευση δεν ψήφισε ενάντια στη Διακήρυξη και ότι ακόμη και αυτές που απείχαν από την τελική ψηφοφορία, είχαν συμμετάσχει και συνεργαστεί στις ενδιάμεσες διαδικασίες σύνταξης. ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/kosmos/pagkosmia-imera-anthropinon-dikaiomaton-san-simera-prin-72-chronia-ypegrafi-i-diakiryxi-toy-oie.9456062.html
|